Recept voor Chai latte

Wat is chai latte? 

Chai latte is zwarte thee met specerijen die wordt gedronken met warme melk en suiker. Het drankje komt oorspronkelijk uit India, en wint snel aan populariteit in Nederland. Het is dan ook steeds vaker te verkrijgen in de horeca.

Zelf maken is veel lekkerder dan een kant-en-klare poeders. Daarom heb ik (op veler verzoek) speciaal voor de horeca en echte chai liefhebbers, een recept ontwikkeld voor een chai latte concentraat. Het concentraat kun je van te voren maken en dan kun je het snel serveren. Zo kun jij je gasten goed verwennen met een eigen gemaakte chai latte.

 

Recept chai latte concentraat

Met dit recept maak je een chai-concentraat voor vijf glazen chai latte wat je zeker een week in de koelkast kunt bewaren. Vanzelfsprekend kun je het recept vermenigvuldigen als je meer wilt maken. Gebruik zoveel mogelijk hele kruiden, dan wordt de chai latte het lekkerste.

Ingrediënten:
– 12 kardemom peulen
– 12 hele kruidnagels
– 8 peperkorrels (of 8 x draaien met de pepermolen)
– 4 kaneelstokjes (of 1 theelepel kaneelpoeder)
– 2 steranijs
– 1 plakje gember in stukjes gesneden (of 2 theelepels gemberpoeder)
– 1/2 theelepel venkelzaad
– 15 gram Eigen Kracht (zwarte thee met specerijen) van Liz & Jack
– 200 ml water

Bereiding van het concentraat:
– Doe de hele kruiden (muv de kaneelstokjes) in een vijzel en kneus ze totdat de geuren vrijkomen. Heb je geen vijzel, sla deze stap dan over en doe de kruiden heel in de pan;
– Doe alle kruiden in een pannetje met het water. Breng het aan de kook en laat op zacht vuur 15 minuten pruttelen. Houd de deksel erop zodat alle geuren en smaken bewaard blijven;
– Voeg na 15 minuten de Eigen Kracht toe, en laat nog 10 minuten op zacht vuur pruttelen;
– Giet het concentraat door een metalen zeef in een kommetje. Dit zal ongeveer 50 ml zijn;
– Bewaar het concentraat afgedekt in de koelkast.

Bereiding Chai latte:
– Roer het chai-concentraat voor gebruik;
– Giet 10 ml (dat is een bodempje) van het chai-concentraat in een glas;
– Voeg naar smaak suiker, honing of een andere zoetstof toe;
– Giet 150 – 180 ml warme / gestoomde melk erbij, en roer even zodat het concentraat, de suiker en de melk goed gemengd zijn;
– Garneer met een snufje kaneel en eventueel een kaneelstokje of steranijs;