Waarom biologische thee?

Zoals bij alle biologische producten geldt ook voor thee: het is beter voor mens en milieu. Want op biologische theeplantages worden geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest gebruikt. In plaats daarvan worden natuurlijke producten gebruikt. We zetten de voordelen voor je op een rijtje.

Beter voor de mens

Gewone thee bevat nog kleine hoeveelheden chemicaliën, resten van de chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Toen we dat hoorden, smaakte de thee meteen een stuk minder lekker. Bovendien worden aan niet-biologische thee soms ook nog kunstmatige aroma’s, geur- en kleurstoffen toegevoegd. Ook de theeplukkers komen bij de teelt van niet-biologische thee in aanraking met chemische bestrijdingsmiddelen. Niet zo best dus.

Beter voor het milieu

Theeplanten op biologische theeplantages leven langer dan op reguliere plantages. Daarnaast blijft de bodem waar de theeplanten op groeien langer voedzaam, waardoor deze vorm van landbouw veel duurzamer is. De chemische middelen van de gewone theeplantages kunnen ook terecht komen bij dieren en de omgeving van de plantage. Daarbij heeft het gebruik van chemicaliën dus niet alleen impact op de eigen theeplantage, maar ook op de directe omgeving. Kortom, biologische theeplantages zijn veel duurzamer dan niet-biologische theeplantages.

Betere smaak?

In de categorie wat is feit en wat is fabel; Biologische thee heeft niet per definitie een betere smaak. Er zijn duizenden verschillende thee smaken, biologisch en niet-biologisch. De smaak van de thee hangt van veel factoren af, zoals de locatie waar de thee groeit en hoe de thee gedroogd wordt. Een ander belangrijk aspect is de gradatie van de thee. Hierbij heeft losse thee over het algemeen een hogere kwaliteit dan de thee in een theezakjes, zie onze pagina  Waarom losse thee? Kortom, biologische thee heeft veel voordelen, maar hoeft niet altijd een betere smaak te hebben, wel een beter gevoel.

Iets duurder

De theeplanten op biologische plantages groeien langzamer dan de theeplanten die gevoed worden met kunstmest. Daardoor leveren de biologische theeplanten op jaarbasis minder thee op. Dat maakt biologische thee iets duurder dan niet-biologische thee.

Liz & Jack: Puur bio

Wij zijn ervan overtuigd dat biologische thee de enige is weg naar een gezond product, duurzamere landbouw en daarmee een lekkere kop thee. Omdat dit heel belangrijk voor ons is, zijn we vanaf het allereerste begin gecertificeerd bij Skal-biocontrole en verkopen we uitsluitend biologische thee.